Glas Tamnave stampa

КАПИТАЛНИ ПРОЈЕКТИ И ЈОШ ПО НЕШТО

Аутор: Милован Миловановић, 30. април 2013. у 16:58

КАПИТАЛНИ ПРОЈЕКТИ И ЈОШ ПО НЕШТО

За нас су Регионална депонија, сарадња са немачком делегацијом у РБ "Колубара" и топлификација градског језгра битни догађаји. За некога, можда, и нису...

У последњих неколико дана био сам присутан, као новинар "Гласа Тамнаве", на неколико капиталних дешавања која у блиској будућности могу имати велики значај у развоју тамнавског краја. Од састанка посвећеног Регионалној депонији у Каленићу, на коме је присуствовало једанаест председника општина (насловница), преко представљања убске оптштине немачкој делегацији у седишту РБ "Колубара", до презентације Студије изводљивости за даљинско грејање (топификацију) градског језгра на Убу.
Ово последње је, можда, оставило и највећи утисак на моју маленкост. Тим пре, јер сам, као много пута до сада, очекивао још једну досадну научнофантастичну причу о недодирљивим темама које су далеко од реалности коју живимо у нашем малом граду. Међутим, напротив, на овој презентацији сам дошао до нових сазнања и података који су ме уверили да радом, загалањем и системским планирањем (на време) Уб може добити нешто о чему генерације годинама сањају - грејање без котлова, мукотрпног ложења и калкулисања (из године у годину) који је енергент најисплативији. Јасно је да студија изводљивости представља само почетну фазу планирања топлификације у насељеном месту Уб, али је још јасније да је то документ који представља први степеник ка врху који ми, у овом тренутку, изгледа много ближе.
На састанку посвећеном Регионалног депонији у Каленићу први пут сам осетио жељу виших инстанци за скоријим реализовањем овог пројекта, за разлику од неких претходних који су, такође, одржавани на Убу. Можда и грешим, време ће показати. Ипак, неоспорна је чињеница да је Уб главни носилац овог пројекта и да се, некако, на време искобељао из "канџи" ваљевског лобија који је имао амбиције да преузме вођење ове приче.
Састанак са немачком делегацијом у "Колубари" за оне који га посматрају са стране можда и није толико капиталан догађај по Уб, на мене је оставио утисак уважавања и поштовања наше општине. Најпре, од стране новог руководтва рударског басена које, после дуго времена, први пут показује интересовање за општину са чије територије већ годинама експоатише "црно злато", а онда и од стране немачких представника који су са пажњом слушали излагање председника Глишића о потенцијалима привреде и могућностима за улагања у нашој општини.
Све у свему, протекла недеља донела је одређену наду у боље сутра, иако нам је садашњост тмурна. Верујем да ће се и у овом издању "Гласа Тамнаве" појавити "душебрижници" који ће бројати фотографије на којима се налази актуелни председник општине Дарко Глишић, а које су забележене на неким од ових догађаја. Њима бих поручио да ако сумњају у професионалност јединог штампаног медија у нашем крају, већ за наредни број пошаљу нашој редакцији своја запажања и, можда, неке важније теме од ових које се помињу у тексту.
"Глас Тамнаве" је до сада без имало политичке пристрасности пратио актуелности, сва битна дешавања и њихове актере у нашем крају. О томе сведоче ранија издања која се могу наћи на нашем сајту. Професионаланим односом ћемо се руководити и убудуће, свиђало се то некима или не.
Свима свакако не можемо угодити.

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.

Trg Oslobođenja - uživo

Webcam Live

RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)