Glas Tamnave stampa

КАПИТАЛНИ ПРОЈЕКТИ И ЈОШ ПО НЕШТО

Аутор: Милован Миловановић, 30. април 2013. у 16:58

КАПИТАЛНИ ПРОЈЕКТИ И ЈОШ ПО НЕШТО

За нас су Регионална депонија, сарадња са немачком делегацијом у РБ "Колубара" и топлификација градског језгра битни догађаји. За некога, можда, и нису...

У последњих неколико дана био сам присутан, као новинар "Гласа Тамнаве", на неколико капиталних дешавања која у блиској будућности могу имати велики значај у развоју тамнавског краја. Од састанка посвећеног Регионалној депонији у Каленићу, на коме је присуствовало једанаест председника општина (насловница), преко представљања убске оптштине немачкој делегацији у седишту РБ "Колубара", до презентације Студије изводљивости за даљинско грејање (топификацију) градског језгра на Убу.
Ово последње је, можда, оставило и највећи утисак на моју маленкост. Тим пре, јер сам, као много пута до сада, очекивао још једну досадну научнофантастичну причу о недодирљивим темама које су далеко од реалности коју живимо у нашем малом граду. Међутим, напротив, на овој презентацији сам дошао до нових сазнања и података који су ме уверили да радом, загалањем и системским планирањем (на време) Уб може добити нешто о чему генерације годинама сањају - грејање без котлова, мукотрпног ложења и калкулисања (из године у годину) који је енергент најисплативији. Јасно је да студија изводљивости представља само почетну фазу планирања топлификације у насељеном месту Уб, али је још јасније да је то документ који представља први степеник ка врху који ми, у овом тренутку, изгледа много ближе.
На састанку посвећеном Регионалног депонији у Каленићу први пут сам осетио жељу виших инстанци за скоријим реализовањем овог пројекта, за разлику од неких претходних који су, такође, одржавани на Убу. Можда и грешим, време ће показати. Ипак, неоспорна је чињеница да је Уб главни носилац овог пројекта и да се, некако, на време искобељао из "канџи" ваљевског лобија који је имао амбиције да преузме вођење ове приче.
Састанак са немачком делегацијом у "Колубари" за оне који га посматрају са стране можда и није толико капиталан догађај по Уб, на мене је оставио утисак уважавања и поштовања наше општине. Најпре, од стране новог руководтва рударског басена које, после дуго времена, први пут показује интересовање за општину са чије територије већ годинама експоатише "црно злато", а онда и од стране немачких представника који су са пажњом слушали излагање председника Глишића о потенцијалима привреде и могућностима за улагања у нашој општини.
Све у свему, протекла недеља донела је одређену наду у боље сутра, иако нам је садашњост тмурна. Верујем да ће се и у овом издању "Гласа Тамнаве" појавити "душебрижници" који ће бројати фотографије на којима се налази актуелни председник општине Дарко Глишић, а које су забележене на неким од ових догађаја. Њима бих поручио да ако сумњају у професионалност јединог штампаног медија у нашем крају, већ за наредни број пошаљу нашој редакцији своја запажања и, можда, неке важније теме од ових које се помињу у тексту.
"Глас Тамнаве" је до сада без имало политичке пристрасности пратио актуелности, сва битна дешавања и њихове актере у нашем крају. О томе сведоче ранија издања која се могу наћи на нашем сајту. Професионаланим односом ћемо се руководити и убудуће, свиђало се то некима или не.
Свима свакако не можемо угодити.

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Бр.258 (6.фебруар 2020)

Бр.258 (6.фебруар 2020)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
27.фебруара 2020.

Trg Oslobođenja - uživo

Webcam Live

RS Sistem

Архива претходних бројева

Бр.257 (23.јануар 2020)

Бр.255-256 (26.децембар 2019)

Бр.254 (5.децембар 2019)

Бр.253 (21.новембар 2019)

Бр.252 (7.новембар 2019)