Glas Tamnave stampa

Историјат

ПРВИ БРОЈ НОВИНА СА НАЗИВОМ "ГЛАС ТАМНАВЕ" ШТАМПАН ЈЕ 1922. ГОДИНЕ

Прве новине у ваљевском крају излазиле су у Убу. "Глас Тамнаве" се појавио пред читаоцима у понедељак, 15.маја 1922. године. Штампан је у ваљевској штампарији Дим. А. Славуја. У Народној библиотеци у Београду сачувано је седам примерака који су изашли током 1922. и 1923. године. Као власник потписан је Миливоје М. Јездимировић, док је уредник и најчешћи аутор написа био свештеник Љуб. Н. Костић. Вероватно, као најписменији човек тог доба у овој вароши, као одговорни уредник, потписивао се учитељ Владимир Филиповић. Формат листа је био приближан "Политиконом", а штампан је на четири стране.

ПРВИ ПРИВАТНИ ЛИСТ У СРБИЈИ У ДРУГОЈ ПОЛОВИНИ 20.-ог ВЕКА

Први број послератног (НОР - 1941-1945.) издања "Гласа Тамнаве", по угледу на свог претечу, штампан је на, такозваном, политикином формату, на осам страна у штампарији ГИОП "Слободан Јовић" у Београду (а, касније, у "Космосу"-Београд). Пред читаоцима се појавио 27. августа 1992. године. Уређивачка политика била је слична оној од пре 60 година иако нови оснивач и власник Милан Миловановић није имао никакве везе за својим предходницима из подалеке прошлости.

"Глас Тамнаве" из 1992.године добио је одобрење Министарства за информисање (решење бр. 632-66/92-01, а новине су уписане у регистар средстава јавног информисања новина под регистарским бројем 1368. Истовремено у регистру привредних субјеката у општини Уб била је регистрована Новинска агенција "Глас Тамнаве" Уб.

У том периоду (1992-1993.) изашло је осам бројева "Гласа Тамнаве". Међу сарадницима тадашњег опозиционог локалног гласила у Убу били су : Др Коста Чавошки, Др Владета Јанковић, Др Воја Марјановић, Радован Петронијевић Ракац, Владислав Крсмановић, Душан Зечевић, Раде Ђунисијевић, Слободан Ристовић. Жељко Илић и други.

После 27. августа 1992.године у Србији су се појавиле новине чији су оснивачи и издавачи била приватна лица, односно, приватне агенције и издавачке фирме. Најутицајнији је био београдски "Дневни телеграф".