Glas Tamnave stampa

САВЛАДАНА ПРОЦЕДУРА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Уб, 3. фебруар 2013. у 15:41

Аутор: Драгана Недељковић

САВЛАДАНА ПРОЦЕДУРА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Општина Уб се припрема за трећи позив прекограничне сарадње

Четворочлана делегација убске општине недавно је боравила у Модричи и Фојници, где су одржане радионице за потенцијалне апликанте у склопу припрема за трећи позив прекограничне сарадње Србија – БиХ. Радионице је организовала Дирекција за европске интеграције БиХ и Канцеларија за европске интеграције Владе Србије, уз подршку ЕУ, а присуствовало им је око 140 потенцијалних кандидата - представника различитих институција, агенција, невладиних организација и локалних самоуправа, који су упознати са критеријумима за подношшење предлога пројеката. На овим семинарима, општину Уб су представљали Александар Јовановић Џајић, заменик председника општине, Саша Спасић, члан Општинског већа, Иван Јездимировић, технички директор КЈП „Ђунис” и Јелена Матовић, ПР менаџер и пројект координатор у убском комуналном предузећу, које је са успехом учествовало у оба претходна позива прекограничне сарадње . У првом позиву, „Ђунис” је са партнерском општином Модрича спровео пројекат „Селективно прикупљање отпада”, чија је вредност око 180.000 евра, док је у другом позиву ЕУ одобрила 100.000 евра за пројекат „Смањење отпадних вода и заштита животне средине у општинама Уб и Источно Сарајево”. Тренутно, средства из ИПА фондова, у висини од 40.000 евра, користи и убска ОШ „Милан Муњас” за опремање мултимедијалне учионице.
Како смо сазнали од Саше Спасића, конкурс за трећи позив за достављање предлога пројеката требало би да буде расписан у марту, а укупана средстава опредељена за Србију су два милиона евра. Према његовим речима, корист од оваквих програма није само у новцу, већ много више у знању и искуству које је двадесетак службеника из јавног сектора стекло током многобројних обука и тренинга под патронатом ЕУ.
- Предност општине Уб у односу на остале локалне самоуправе које не учествују у оваквим програмима због изузетно стоге контроле, компликоване процедуре или далеких путовања јесте што смо ми апсолутно савладали такозвани апликациони приручник за све процедуре које постоје у ЕУ. Сада користимо предприступне фондове, али једног дана Србија ће постати чланица ЕУ и имати на располагању далеко већа средства. Захваљујући томе што смо на време обучили наше кадрове, убска општина је потпуно припремљена за учешће на свим будућим европским донаторским конкурсима – тврди Спасић.

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)