Glas Tamnave stampa

ЦРКВА У РАДЉЕВУ НА МЕТИ ПРОВАЛНИКА

Уб, 3. фебруар 2013. у 15:47

Аутор: Драгана Недељковић

ЦРКВА У РАДЉЕВУ НА МЕТИ ПРОВАЛНИКА

Ѕа шест година 17 провала

Ни један храм на подручју Архијерејског намесништва Тамнаве није толико пута био на мети лопова и вандала као црква Покрова Пресвете Богородице у Радљеву. У последњих шест година, колико је протонамесник Мирослав Вукашиновић парох у овом селу, било је чак 17 провала. Последња се збила у ноћи између другог и трећег Божића када је за сада непознати починилац провалио у храм и палионицу свећа, док је врата зграде ћелије отворио кључем, ту обио метални орман и из њега украо сав новац.
- Ујутру, на Стевањдан, врата ћелије су била закључана, отворио сам их својим кључем, али сам унутра затекао разваљену металну касу, из које је однето око 62.000 динара. Постоје три кључа, један има црквењак, а ја два. Међутим, ово је трећи пут да је неко откључао врата ћелије и улазио. То се догодило крајем прошле године, најпре по Аранђеловдану, а затим и по Никољдану, када су нестале све паре из кутије за кусур. Убски полицајци су извршили увиђај, узели отиске, однели кључеве и уложак браве на вештачење како би проверили да ли можда неко није направио и четврти кључ – наводи протонамесник Вукашиновић.
На основу снимка са једине камере и доказа на лицу места, радљевски прота је, чини се, успео да „реконструише” ову пљачку до најситнијих детаља. Каже да је тог јутра најпре видео да је храм обијен, док су Свето јеванђеље и његова одежда били померани. У згради палионице, где су врата такође била обијена, нашао је сврдло и отворену фиоку.
- Видео камера је снимила само десно раме мушкарца у плавој јакни са руком у џепу и његов глас када каже „овде ништа нема, само бројанице”. Из палионице је пошао према ћелији, али се тада упалио рефлектор на сензор, због чега је застао и почео да ослушкује. Вратио се према палионици, заобишао је и у ћелију се попео степеницама са доње стране – објашњава отац Мирослав. Према његовом мишљењу, лопов ни мало није журио да напусти црквену порту, већ је картонску кутију са прилозима изнео напоље, на свега пар корака од ћелије, сео на преврнути лампион светиљке и новац сложио. За то време, чак је попио једну „кока колу”, о чему сведочи празна флашица, сутрадан пронађена поред празне и исцепане патријаршијске кутије.
Непознати починиоци су и раније крали новац, али сем ове, последње пљачке, махом се радило о сумама до десетак хиљада динара. Када не нађу паре, испретурају и испремештају црквене реликвије. Причињена материјална штета, ако се додају уништена и обијена врата, ипак је много мања од немира и неспокојства који после оваквих „похода” остају на души свештеника, његове породице са којом живи у парохијском дому, али и свих верника. „Прошле године за Божић, када сам се вратио из посете брату, затекао сам све разваљено. Моје средње дете, Драгана, која је сада шести разред основне школе, целу ноћ није спавала” сведочи отац Мирослав Вукашиновић.
Старешина једне од најстаријих цркава у убској општини, саграђеној 1872. године, не зна шта му ваља чинити. Пре неколико година је једну камеру сам поручио и платио седам хиљада динара, јер је желео да обезбеди црквену имовину. Уз то, надао се да ће она обесхрабрити провалнике или их снимити. „Мислио сам, ако је то неко из наше парохије, да га опоменем, да поразговарам са њим” каже. Сада мисли да је „прекардашило”...

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)