Glas Tamnave stampa

НАЦРТ ЛОКАЛНОГ ПЛАНА ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ ОПШТИНЕ УБ

Уб, 30. април 2013. у 15:48

Аутор: Драгана Недељковић

НАЦРТ ЛОКАЛНОГ ПЛАНА ЗА БОРБУ ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ ОПШТИНЕ УБ

Пред грађанима на јавној расправи

Након девет месеци од почетка процеса израде Локалног плана за борбу против корупције општине Уб (ЛПБК), Нацрт овог документа представљен је грађанима, на јавној расправи која је 4. априла одржана у пуном Клубу Дома културе. Садржај Нацрта плана израдила је Радна група, кроз консултације са невладиним организацијама, медијима, институцијама и политичким странкама, док је цео поступак спроведен уз помоћ Бироа за друштвена истраживања (БИРОДИ) из Београда и ваљевског Удружења грађана „Дијалог”.
- Уб је прва општина у Колубарском округу која је израдила плански документ за борбу против корупције и он ће користити свима – нагласио је Александар Милијашевић из Удружења „Дијалог”, уз позив присутнима да развијају антикорупцијску културу у свом окружењу.
Представници БИРОДИ, Павле Димитријевић и Зоран Гавриловић на расправи су представили антикорупцијске мере предвиђене Локалним планом које су, с једне стране, оријентисане на превенцију корупције, а са друге на унапређење процес учешћа грађана у доношењу одлука. Нацрт Плана биће упућен Скупштини општине на усвајање, након чега ће се формирати Локални антикорупцијски форум (ЛАФ) - антикорупцијско тело задужено за спровођење мера и активности из ЛПБК. Усвајањем плана, процес се не завршава, већ тек почиње, указали су Димитријевић и Гавриловић, пошто ће се редовно пратити резултати примене предвиђених мера и о свим активностима подносити извештај надлежној Агенцији за борбу против корупције.
- Корумпирани су направили своју коалицију, имају доста пара и екперте, тако да и ми морамо направити калицију. Од баланса коруптивне и некоруптивне коалиције зависи борба против корупције. Према годишњој листи „Транспаренсија”, у Србији је индекс корупције 3,4 што значи да немамо државу. Наша људска права су до те мере угрожена корупцијом и тиме што неко не ради свој посао или га ради лоше, да од тога више не може да се живи и то на дневном нивоу кочи и лични и професионални развој и квалитет живота. Борба против корупције у Србији је борба за државу - истакао је извршни директор БИРОДИ Павле Димитријевић.
Општински већник и члан Радне групе за израду ЛПБК Саша Спасић каже да Општина Уб жели да на системски начин отклони све нежељене друштвене појаве, те је процес израде Локалног плана за борбу против корупције текао паралелно са активностима на изради и усвајању Плана интегритета. Овај документ представља резултат самопроцене изложености институције ризицима за настанак и развој корупције, као и изложености етички и професионално неприхваљивим поступцима. Циљ доношења Плана је јачање интегритета институције, кроз поједностављење процедура, повећану одговорност, успостављање ефикасног система контроле, професионализам и етичност.

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)