Glas Tamnave stampa

ПРИОРИТЕТАН ПРОЈЕКАТ ЗА ДРЖАВУ

Уб, 30. април 2013. у 15:52

Аутор: Д.Недељковић

ПРИОРИТЕТАН ПРОЈЕКАТ ЗА ДРЖАВУ

СЕДНИЦА САВЕТА КОЛУБАРСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА ПОСВЕЋЕНА РЕГИОНАЛНОЈ ДЕПОНИЈИ У КАЛЕНИЋУ

Главна тема друге седнице Савета Колубарског округа, одржане 2. априла на Убу, била је даља реализација пројекта Регионалне депоније са центром за рециклажу у Каленићу. Поред представника свих 11 општина укључених у овај међурегионални пројекат, састанку је присуствовао и др Владан Здравковић, државни секретар у Министарству енергетике, развоја и заштите животне средине који је истако да је Регионална депоније приоритетан посао за Владу Србије.
- Од августа прошле године, озбиљно се бавимо пројектом, усвојен је нови временски план активности, ускоро почиње израда физибилити студије, а од 8. априла и прикупљање података о саставу и количинама комуналног отпада на територији свих општина које су у склопу Регионалног система за управљање отпадом. Нема разлога да искочимо из рокова и уколико их се придржавамо, пројекат ће бити завршен на време, са предвиђеним финансијским средствима. Мислим да ми, као министарство и све општине можемо у потпуности да будемо задовољни како се пројекат одвија и да заједно осигурамо његову даљу реализацију према утврђеном плану, тако да више никаквих кашњења нема. Траса је постављена и ми смо ту да помогнемо ако зашкрипи. Наш финални циљ је да пројекат буде одржив на дуги низ година, да грађене кошта најмање могуће и да избегнемо све грешке које су направљене на сличним пројектима у Србији. Желимо да то буде пројекат за углед – рекао је др Владан Здравковић, изразивши задовољство због јединственог става учесника о значају пројекта за који је обезбеђено 17 милиона евра из предприступних фондова Европске уније.
Домаћин скупа, председник општине Уб Дарко Глишић каже да је овај састанак отклонио бројне недоумице и сумње везане за став државе према пројекту и његовој даљој судбини, пошто је у претходном периоду „готово замро”.
- Сада имам разлога за оптимизам јер ми је јасно да цео процес може да иде узлазном путањом и свакако је ту највећу улогу одиграла министарка Зорана Михајловић, као и државни секретар Здравковић. Одлична ствар је што смо постигли потпуно јединство по питању даље реализације пројекта, утврдили јасну динамику будућих активности и договорили наредни састанак у мају – изјавио је председник убске општине.
Начелник Колубарског округа Војислав Јовановић нагласио је важност заједничког ангажовања и максималне посвећености свих учесника у овом послу, јер су „поједине општине са својим депонијама угрожене и мислим да времена за даље одлагање овог проблема нема”.
- Чека нас много обавеза, јер поред тога што треба да направимо Регионалну депонију, морамо да санирамо постојеће дивље депоније у свим општинама – рекао је Јовановић.
У наредних шест месеци треба комплетирати урбанистичко-техничку документацију и идејни пројекат са пратећим стручним студијама, као и припремити студију изводљивости која је у претходном периоду била камен спотицања, због избора технологије и варијанти третмана отпада, објаснио је Радомир Стевановић, директор Привредног друштва „Еко Тамнава”, предузећа коме је поверен посао вођења и управљања Регионалном депонијом. Стевановић је присутне обавестио и о томе да су Општине Уб и Лајковац покренуле поступак решавања имовинско правних односа на будућој локацији депоније, која ће се градити на делу Површинског копа „Тамнава-Западно поље”.
Уз подсећање да је иницијатива за формирање регионалне депоније покренута пре осам година, те да ће на њој свој комунални отпад одлагати свих шест општина Колубарског округа, Владимирци и Коцељева из Мачванског округа и београдске општине Лазаревац, Обреновац и Барајево, Владимир Лалић, председник Скупштине ПД „Еко Тамнава” каже да је до сада било много проблема, али је „значај овог пројекта управо оно што нас све држи на окупу”.

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)