Glas Tamnave stampa

СТИПЕНДИЈЕ ЗА СТУДЕНТЕ

Уб, 17. новембар 2012. у 12:20

Аутор: Д.Недељковић

СТИПЕНДИЈЕ ЗА СТУДЕНТЕ

Поред студената државних факултета чији је оснивач Република Србија и који су на буџету, право на стипендију имају и самофинансирајући студенти прве године, као и они који су се уписали на приватне факултете

Студенти из убске општине, који до сада нису конкурисали за доделу општинских стипендија за школску 2012/13. годину, то могу учинити до петка, 9. новембра, када истиче рок за подношење докумената. Конкурс је расписан 26. октобра, траје 15 дана, и како сазнајемо од Славице Глишић, председнице општинске Комисије за доделу новчаних накнада дела трошкова студирања, интересовање будућих академаца за ову врсту помоћи је велико. У првих шест дана конкурса Комисији су предате 103 пријаве, а до истицања рока очекује се најмање још толико, што је за тридесетак више него лани. Повећан број захтева очекује се од студената прве године, с обзиром на то да су услови за бруцоше сада повољнији, захваљујући изменама Одлуке о додели новчаних накнада, које су одборници усвојили на последњој седници локалног парламента. Новине у овој области предочава нам председница општинске Комисије за доделу новчаних накнада дела трошкова студирања.
- За разлику од ранијих година, када су свршени средњошколци морали да имају просечну оцену 4,75 током четири године школовања, сада се она креће у распону од 4,50 до 5,00. Повољност је и то што поред студената државних факултета чији је оснивач Република Србија и који су на буџету, право на стипендију имају и самофинансирајући студенти прве године, као и они који су се уписали на приватне факултете. Услови су остали исти за студенте од друге до завршне године студија, што значи да се тражи редовност током студирања, без изгубљене године. Последња Скупштинска одлука усклађена је са Законом о високом образовању, где се статус апсолвента не помиње, па по први пут ове године на стипендију немају право студенти којима у индексу стоји обновљена, продужена или апсолвентска година. Они који су прошле године, након завршених основних студија, примали стипендију на име апсолвенстског стажа, а ове године кренули на мастер или дипломске академске студије другог степена, такође немају право на новчану накнаду. Наиме, та апсолвентска година, када је последњи пут важило правило да могу добити стипендију, по новом правилнику сматра се годином празног хода, односно изгубљеном. Висина стипендије није се мењала и износи 6.000 динара у десет рата, почев од октобра, а завршно са јулом. Динамика исплате биће у складу са приливом средстава у општински буџет, што може да значи да неће бити сваког 10. у месецу као раније, али свакако ће све рате бити исплаћене. Одлука о додели новчане накнаде дела трошкова студирања за студенте који су остварили ово право требало би да буде донета до 26. новембра. Сви који су одбијени, имаће рок од осам дана на жалбу, коју упућују Општинском већу – објашњава Славица Глишић. Према њеним речима, с обзиром да је у међувремену угашена „Агробанка” чије су рачуне студенти највише користили, и након истека конкурсног рока Комисији се могу доставити нове картице Поштанске штедионице, као и допуна остале документације.

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)