Glas Tamnave stampa

ПРВА СМОТРА ФОЛКЛОРА

Уб, 18. јун 2013. у 08:58

Аутор:

ПРВА СМОТРА ФОЛКЛОРА

У част шест деценија постојања школе у Лончанику

Почетком месеца, у Лончанику је одржана прва смотра фолклора поводом обележавања шест деценија постојања и рада школе у овом селу. Програм је одржан у дворишту школе, а мештани су имали прилику да уживају у народним песмама и играма Културно-уметничких друштава из Пиромана, Трстенице, Великог Поља и Вранића, чији су чланови и многи млади Лончаничани. Свој допринос овом лепом и значајном јубилеју, песмом, игром и рецитацијама, дали су и сви садашњи ђаци школе, док је специјални гост била бивша ученица Катарина Богићевић, сада студент Музичке академије у Украјини на одсеку за хармонику, која је извела неколико композиција.
Идеја да Издвојено одељење ОШ „Милан Муњас” у Лончанику свој јубилеј 2. јуна обележи тако што ће организовати први сабор фолклора потекла је од учитељице Љубине Илић. Како смо од ње сазнали, током ове школске године која се управо завршава, наставу су похађала 23 основца и петоро предшколаца. Учитељица Љубина истиче да из лончаничке школе излазе добри ученици, који су, уз то, веома лепо васпитани и због тога је посебно поносна.
Прву смотру фолклора организовала је Месна заједница Лончаник, чији председник Томислава Васковића каже да у овом селу већ дуго није било концета народних песама и игара.
- Захваљујемо се општини Уб и Установи за културу и спорт који су нам помогли у материјалном и сваком другом погледу да организујемо смотру фолклора и јубилеј школе обелележимо овом лепом манифестацијом, којој су се обрадовали мештани нашег села, а учешће у њој радо прихватило стотинак младих из Лончаника, Пиромана, Трстенице, Великог Поља и Вранића. Сви они учинили су велику част школи и нашем селу – каже Томислав Васковић, председник МЗ Лончаник, уз напомену да ће, уколико им и наредне године помогне локална самоуправа, Дан школе поново обележити уз смотру народних песама и игара.

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)