Glas Tamnave stampa

\"КАЛЕНИЋ ЕНЕРГИЈА\" ПОТЕНЦИЈАЛНИ ПРОЈЕКАТ

Уб, 28. новембар 2013. у 16:03

Аутор: Драгана Недељковић

\"КАЛЕНИЋ ЕНЕРГИЈА\" ПОТЕНЦИЈАЛНИ ПРОЈЕКАТ

ПРЕЗЕНТАЦИЈА ТЕХНОЛОГИЈА ЗА ДРУГУ ФАЗУ ИЗГРАДЊЕ РЕГИОНАЛНЕ ДЕПОНИЈЕ

На иницијативу и у организацији општине Уб, у Клубу Дома културе одржана je презентација неколико технологија за управљање отпадом у другој фази развоја Регионалне депоније у Каленићу. Изградња депоније са рециклажним центром планирана је на површини од око 75 хектара, на девастираном земљишту површинских копова РБ „Колубара”, од чега се 54 хектара налази на територији општине Уб, а 21 хектар на подручју лајковачке општине, због чега ове две локалне самоуправе имају право приоритета при одлучивању о избору технологија, опремању постројења и заштити животне средине.
Скупу на Убу присуствовали су челници компаније „Environmental Recovery Incorporated” (ERI) из Велике Британије, који су представили пројекат „Каленић енергија”, а технологије су презентовали „Енергопројект” из Србије и холандски „Royal Haskoning”. Било је речи и о технологијама за управљање отпадом које су развили дански „Babcock&Wilcox Volund”, амерички „Dresser Rand” и француски „CH Power Europlasma”. Представници домаћина том приликом су истакли захтев да технолошка решења морају задовољити све еколошке стандарде ЕУ, пошто депонија у Каленићу покрива подручје са близу 400.000 становника и опслуживаће свих шест општина Колубарског округа, Коцељеву и Владимирце из Мачванског округа, као и ободне београдске општине Обреновац, Лазаревац и Барајево.
- На овом пројекту заједно радимо са Министарством енергетике, развоја и заштите животне средине, а циљ нам је да уклонимо отпад из општина, смањимо загађење земљишта, ваздуха и процедних вода које продиру у водоводни систем, омогућимо развој наше заједнице кроз нова постројења за производњу енергије и обезбедимо запошљавање. Све то је од великог значаја за нашу општину – оценио је Дарко Глишић, председник општине Уб.
Након презентације, Глишић и Дејвид Тристрам, директор ERI компаније, потписали су Писмо о намерама којим је потврђена узајамна заинтересованост за потенцијални заједнички пројекат изградње два постројења за генерисање зелене енергије из отпада и термички третман прерађеног отпада у Каленићу, потпуно чисте и најсавременије технологије (NextBAT). Укупна вредност пројекта „Каленић енергија” је 160 милиона евра, а комплетну инвестицију финансирала би британска компанија.
- Наш циљ је да обезбедимо чисту и безбедну технологију која ће за грађане Уба и остале општине у заједничком пројекту Регионалне депоније на економичан начин решити питање комуналног отпада и проблем загађења животне средине, земљишта и ваздуха због илегалног одлагања кланичног отпада, гума, отпадног уља и хербицида. Осим тога, намера нам је да постројење има и производни карактер, како бисмо кроз генерисање енергије од отпадне топлоте допринели не само стварању радних места, већ и борби против климатских промена – наводи се, између осталог, у Писму о намерама.
Иначе, у току је израда идејног пројекта за прву фазу изградње Регионалне депоније и припрема неопходне документације, па се очекује да би већ у јануару могао да буде расписан тендер за извођаче радова. Расписивање јавног позива за изградњу, након дугогодишњег застоја, значиће велики помак за цео регион. Пројекат Регионалне депоније у Каленићу реализује се уз помоћ Европске уније кроз ИПА програм за Србију, а његова вредност је 17 милиона евра.

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)