Glas Tamnave stampa

У ЕВРОПУ ПРЕКО УБА

Уб, 25. јануар 2014. у 14:30

Аутор: Милован Миловановић

У ЕВРОПУ ПРЕКО УБА

ЕНЕРГЕТСКИ ГИГАНТ ИЗ КИНЕ ОТВОРИО ПРЕДСТАВНИШТВО У МУРГАШУ

Кинеска државна електро-енер-гетска корпорација Sinomah Sieniisi-Sieniitisi (Sinomach-Cneec-cneetc), једна од 500 највећих компанија те врсте у свету, отворила је, 18.јануара на Убу, представништво за Европу. У присуству многобројних званица, представника кинеске амбасаде, РБ “Колубара” и ЕПС-а, у обновљеним просторијама некадашњег ПП “Рад” у Мургашу приређена је свечаност на којој су потписани уговори за прве српске, али и европске, пројекте чија ће реализација почети на пролеће.

У реконструисаним халама бивше стакларе отварају се три погона - за израду брикета од угљене прашине, за пружне прелазе и хемијске производе. Кинези су потписали и уговоре о изградњи соларне електране и контеј-нерске луке за потребе “Прве искре” у Баричу. По речима Џанга Декуна, генералног директора "Синомаха", први погон на Убу (производња брикета) ће запослити око 80 радника, други погон хемијске индустрије запослиће инва-лиде из целог региона, а до краја године требало би очекивати отварање свих погона на Убу и у Баричу који ће заједно запослити још око 500 радника.

- Определили смо се за Уб због одличне сарадње са локалном само-управом и близине угљенокопа и термоелектрана, тако да има основа за развој наше делатности- рекао је Џанг Декун, генерални директор корпорације "Синомах".

Ова кинеска компанија заинтере-сована је да улаже у велике енергетске пројектае у Србији - Колубару Б, угљенокоп Радљево, Ђердап 3 и мале хидроелектране.

- Спремни смо да уложимо 1,3 милијарде евра само у Колубару Б и Радљево - рекао је регионални директор те корпроације Ни Веихонг.

Преговори око Колубаре Б су у току и тај пројект би брзо могао да почне да се реализује, ако се настави успешна сарадња Кине и Србије, додао је он. Нови коп Радљево би требало да снабдева угљем термо-електране Колубара Б и теремо-електране Никола Тесла Б3 у Обреновцу, које тек треба да се граде.

Господин Ни је указао да је та корпорацја одабрала баш Србију да отвори своје прво представништво за Еворпу, зато што Кина и Србија имају добар правни основ за сарадњу и додао да ће осим великих пројеката у Србији, та корпорација реализовати и средње и мале инвестиције у различитим областима: саобраћајној инфраструктури, енергетици, пољо-привреди и текстилној индустрији.

- Ово је, симболично, порука свима онима који желе нешто у Србији да улажу, поготову у области електроенергетике да у општини Уб могу да имају партнера који може брзо, квалитетно и на прави начин да реализује све оно што је њихов интерес а свеукупно да то буде интерес људи који живе у региону и на територији наше општине, рекао је многобројим новинарима из региона председник општине Уб Дарко Глишић.

Да је у питању озбиљан партнер из Кине говори нам податак да корпорација “Синомах” послује на простору 39 земаља широм света, на годишњем нивоу бележи профит од 27 милијарди евра и у свом окриљу има преко четири милиона радника.

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)