Glas Tamnave stampa

ДРЖАНА ТРАЖИ ПАРТНЕРЕ У ОПШТИНАМА

Уб, 25. јануар 2014. у 14:46

Аутор: Драгана Недељковић

ДРЖАНА ТРАЖИ ПАРТНЕРЕ У ОПШТИНАМА

ПОСЕТА ДРЖАВНОГ СЕКРЕТАРА ДРАГАНА СТЕВАНОВИЋА УБУ

Државни секретар Министарства регионалног развоја и локалне самоуправе Драган Стевановић прошле недеље је боравио у радној посети Убу, где је са председником општине Дарком Глишићем и његовим сарадницима разговарао о актуелним темама из надлежности овог министарства. Током састанка, Стевановић је упознат са функционисањем локалне самоуправе, стањем јавних финансија и пројектима планираним у овој години за чију реализацију општина очекује помоћ државе. 

- У претходном периоду, општина Уб није имала подршку Министарства, али се надам да ћемо ове године добити финансијску помоћ за своје пројекте, пре свега за пословну зону коју већ неко време покушавамо да завршимо – истакао је Глишић.

Министарство регионалног развоја и локалне самоуправе ће кроз своје програме, а у складу са могућностима буџета, настојати да у сарадњи са општинама и градовима финансира развој пословних зона, као и унапређење локалне и регионалне инфраструктуре преко кредита Европске инвестиционе банке, најавио је том приликом Стевановић. 

- Ускоро ћемо расписати два конкурса за доделу средстава и покушаћемо да у општинама у Србији препознамо партнере. Више нећемо да помажемо, него да будемо у партнерским односима са локалним самоуправама, да одговорност за смислене и одрживе пројекте поделимо ако већ делимо финансијско учешће. Преко линије за афирмацију пословних, односно индустријских зона и друге, која ће имати знатно више средстава, а у функцији је унапређења социјалне инфраструктуре и обухвата највећи спектар пројеката, од болница, преко фискултурних сала, до школа, покушаћемо да селектујемо оне који имају одржив карактер и од животног су значаја за грађане и заједно их приведемо крају или макар започнемо у овој години - рекао је Драган Стевановић, уз обећање да Министарство регионалног развоја и локалне самоуправе више неће имати „маћехински однос” према убској општини. 

На састанку се разговарало и о новоусвојеном Закону о буџетском систему по коме се на две године забрањује запошљавање нових радника у јавном сектору што је, према речима Глишића, главна тема у свим општинама, па и у овој. 

-  Из прве руке добили смо информације које су веома битне за наше даље функционисање, а тичу се тумачења измена Закона о буџетском систему, ограничењу броја запослених и свега онога што је потребно да једна локална самоуправа уради како би што безболније успела да се усклади са одредбама тог Закона – навео је први човек убске општине. 

По питању броја запослених у јавном сектору, стање на Убу је боље него у већини општина у Србији, закључио је Стевановић, али без обзира на то локална самоуправа мораће да добије подршку надлежних министарстава око регулисања статуса одређеног броја радника. Он је, такође, рекао да су све локалне самоуправе у обавези да спроводе политику Владе Републике Србије о општој и фискалној консолидацији, како би дали допринос започетим променама.

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)