Glas Tamnave stampa

ИНДУСТРИЈСКИ ЦЕНТАР НАДОМАК УБА

Уб, 23. фебруар 2014. у 12:07

Аутор: Драгана Недељковић

ИНДУСТРИЈСКИ ЦЕНТАР НАДОМАК УБА

КИНЕСКА КОМПАНИЈА "СИНОМАХ" ЗАИНТЕРЕСОВАНА ЗА ДАЉА УЛАГАЊА У УБСКОЈ ОПШТИНИ

Сарадња општине Уб и једне од водећих кинескеских електро-енергетских корпорација „Sinomach-Cneec-cneetc”, започета пре непуних месец дана отварањем европског представништва у Мургашу, настав-љена је потписивањем Меморандума о разумевању за инвестициони пројекат „Пословна зона Стубленица”. Потписе на документ прошле недеље ставили су председник општине Уб Дарко Глишић и регионални директор „Синомаха” за Европу Ни Веихонг. Према Меморан-думу, ова кинеска национална компанија планира да изгради и инфраструктурно опреми нову индус-тријску зону у близини будућег аутопута у селу Стубленица и да је, након тога, у предвиђеном року у потпуности развије. 

- Индустријска зона обухвата површину од сто хектара, а са фирмама које би се ту изместиле из Кине, али и из других крајева света, наши пријатељи и партнери из „Синомаха” направиће један огроман индустријски центар надомак Уба, који би у највећој мери решио проблем незапослености који тишти читаву државу. Меморандум ће 20. фебруара бити преточен у уговор, са јасним правима и обавезама обе стране и временски ће бити орочен, како бисмо у наредних неколико година завршили тај грандиозни инвестициони пројекат. Наш циљ је да, изградњом пословне зоне, привредно покренемо, не само нашу општину, већ и овај део Србије, а Уб дефинишемо као локомотиву развоја Колубарског региона – казао је Глишић, изразивши захвалност представнику кинеске корпорације на разумевању и сарадњи, што је резултирало потписивањем овог веома важног документа.

План детаљне регулације индус-тријске зоне изузетно квалитетно је израђен, тако да ће га кинеска компанија прихватити без већих измена, истакао је регионални директор „Синомаха” Ни Веихонг. Тиме је велики део посла већ завршен, па би до краја године требало да буду издате и прве грађевинске дозволе. Пројекат би се реализовао у две фазе - у првој је предвиђена изградња саме зоне и њено инфраструктурно опремање, а у другој изградња фабрика, погона, заштитног појаса и стамбеног насеља. Према плану, сви радови требало би да буду завршени у року од пет година. Кинески партнер спреман је да инвестира око милијарду евра у пројекат и упосли најмање 15.000 радника у девет индустријских сектора (све сем текстилне и прехрамбене индустрије), речено је на конференцији за медије након потписивања Меморандума. Обавеза општине Уб је да откупи парцеле на којима је планирана изградња пословне зоне, а након тога, кроз уговор о закупу од 99 година, инвеститору пренесе земљиште на коришћење. По речима председника убске општине, експропријација ће коштати око милион евра и приреме за тај велики посао већ су почеле. Пошто се, махом, ради о пољопривредном земљишту, Глишић очекује да не би требало да буде проблема са откупом тих парцела.

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)