Glas Tamnave stampa

КОНКРЕТНА ПОНУДА ЗА РЕГИОНАЛНУ ДЕПОНИЈУ

Уб, 24. фебруар 2014. у 11:27

Аутор: Драгана Недељковић

КОНКРЕТНА ПОНУДА ЗА РЕГИОНАЛНУ ДЕПОНИЈУ

Потенцијални партнери из Италије изразили очекивање да ће бар делом учествовати у изградњи депоније у Каленићу

Делегација Привредне коморе Таранта из Италије и регионалних производних кластера „Дипар” и „Рете.тре”, који су специјализовани у области заштите животне околине и рециклаже, средином фебруара боравила је на Убу, где је представила своје пројекте комуналних депонија. Италијански привредници заинтересовани су, пре свега, за улагања у будућу Регионалну депонију у Каленићу, али и у постројења за пречишћавање отпадних вода и повећање енергетске ефикасности на територији убске општине. Поред представника локалне самоуправе, презентацији италијанских привредника у Клубу Дома културе присуствовали су и директори убских предузећа „Еко Тамнава”, „Енерго Уб”, КЈП „Ђунис” и АД „Тамнавапут”, као и представници Привредне коморе Србије и Удружења италијанских привредника у Србији. Након презентације модерних технологија за управљање комуналним отпадом, потенцијални партнери из Италије нагласили су да све пројекте реализују у складу са стандардима Европске уније и изразили очекивање да ће бар делом учествовати у изградњи депоније у Каленићу.

Председник регионалног производног кластера за екологију и рециклажу из Таранта „Дипар” Лоренцо Ферара посетио је да је ово његова друга посета Убу у последања четири месеца што, како је подвукао, довољно говори о озбиљности намера италијанских привредника.

- Од 200 фирми, колико их је окупљено у кластеру, њих 30 је веома заинтересовано за наше будуће планове на територији убске и свих других општина које заједнички реализују пројекат Регионалне депоније у Каленићу. Пошто је наш кластер састављен од толико фирми, можемо изградити постројење по систему „кључ у руке”, јер имамо фирме које се баве опремањем погона са машинама које ће вршити рециклажу и прераду отпада и због тога мислим да смо идеалан партнер и саговорник у реализацији овог пројекта. Општини Уб понудили смо неколико конкретних предлога и они се не тичу само сакупљања и прераде комуналног отпада, већ смо заинтересовани и да улажемо у пројекте пречишћавања вода и повећања енергетске ефикасности на теритиорији убске општине – рекао је Лоренцо Ферера.

Помоћник председника Општине Уб Маријана Марјановић каже да су италијански привредници донели добре понуде за решавање бројних еколошких проблема у Тамнави, због чега ће локална самоуправа сагледати све могућности даље сарадње која треба да буде на обострану корист.

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)