Glas Tamnave stampa

ДРЖАВА ИЗА НОВОГ РУДНИКА

Уб, 6. март 2014. у 10:52

Аутор: Драгана Недељковић

ДРЖАВА ИЗА НОВОГ РУДНИКА

МИНИСТАРКА ЗОРАНА МИХАИЛОВИЋ НА ПРВОМ РАДНОМ САСТАНКУ ИНВЕСТИЦИОНЕ ГРУПЕ КОПА „РАДЉЕВО”

Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић је 4. марта присуствовала првом радном састанку Инвестиционе групе за отварање површинског копа у Радљеву, која је дан раније званично почела са радом на Убу. Састанку одржаном у новоформираној Дирекцији за стручне послове ПК „Радљево”, поред чланова Инвестиционе групе, присуствовали су први човек Рударског басена „Колубара” Милорад Грчић са сарадницима, као и убско општинско руководство, на челу са председником Дарком Глишићем. Изразивши задовољство због чињенице да су започете конкретне активности у реализацији пројекта о коме се говори најмање деценију и по, министарка Михаиловић је истакла да он сада има пуну подршку државе. Прве количине лигнита из радљевског рудника требало би да буду произведене 2018-2019. године и износиће приближно два милиона тона годишње, уз планирано повећање до 7,5 милиона тона. 

- Улагања која се очекују крећу се од 140 до 200 милиона евра. То је озбиљан инвестициони подухват, много тога треба да се уради да би се један коп отворио, али мени је веома драго што коначно причамо о томе, јер је коп „Радљево” изузетно важан за српску енергетику, али и „Колубару”, будући да је у свим плановима Рударског басена, који има за циљ стабилан енергетски систем – рекла је министарка Зорана Михаиловић.

Уз констатацију да су захваљујући исказаној подршци министарке Михаиловић амбиције Електропривреде Србије и РБ „Колубара” далеко реалније, директор Рударског басена Милорад Грчић подсетио је да је покретање новог копа вишегодишњи посао који захтева детаљно планирање и улагања мерена стотинама милиона евра. 

- Отварањем нових копова мењају се личне карте општина и сматрам да је општина Уб у овом случају веома привилегована, јер се на њеној територији налази „Радљево”. Мислим да ћемо у наредних неколико година успети да одрадимо све фазе и да ће веома брзо угаљ са новог површинског копа кренути ка термоелектранама – изјавио је Грчић.

Отварањем радљевског рудника обезбеђује се енергетска стабилност земље, због чега је неопходно завршити тај пројекат, указао је председник убске општине Дарко Глишић.  

- Општина Уб има срећу да се нови угљенокоп налази на њеном подручју, јер ће бити значајан замајац целокупног развоја Тамнаве и донети бројне бенефите. Заиста сам срећан што као председник општине имам прилику да присуствујем нечему што ће, свакако, бити историјско – навео је Глишић, захваливши се Зорани Михаиловић и Влади Србије на исказаној подршци и разумевању када је реч о покретању површинског копа у Радљеву.

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)