Glas Tamnave stampa

ПЛЕСОМ ДО ЗВЕЗДА

Уб, 24. март 2014. у 23:12

Аутор: Дуња Капларевић

ПЛЕСОМ ДО ЗВЕЗДА

КУП СРБИЈЕ У ПЛЕСУ ОДРЖАН НА УБУ

Један, два, три... Ча,ча,ча ... Овако је започело такмичење у плесу, које је одржано у недељу 23. марта, од 12-22 h, у убској хали. Организатор такмичења, Плесни савез Србије и технички организатор, плесни клуб РМП-Колубара, под покровитељством Министарства за спорт и омладину Републике Србије, ове године су привукли много више плесних парова.

   Учествовало је 17 клубова и 95 плесних парова у неколико категорија (Е, Д, Ц, Б, А и И) и у КУП-у Србије, две категорије. У предтакмичарском делу, ове године по први пут, Плесни савез Србије, организовао је и школски ниво такмичења. Учествовало је 6 клубова, са преко 200 младих плесача. 

   Пионири, млађи омладинци, омладинци, млађи сениори и сениори, у занимљивим костимима, изводили су латиноамеричке и стандардне плесове. У стандардне плесове спадају: Енглески валцер, Танго, Бечки валцер, Слоуфокс, Квикстеп, а у латиноамеричке : Самба, Ча-ча-ча, Румба, Пасо Добле, Џајв. Неки од ових плесова се изводе краће него остали, јер су изузетно захтевни. Петнаест судија, резервни, главни и делегат, имали су не тако лак задатак, да скејтинг системом, од многобројних парова одлуче ко ће заузети које место или који  парови ће проћи у финале.

    У 19.30 h, у сјајној атмосфери, пред пуном убском халом, почео је КУП Србије у плесу. Оно што су судије бодовале и што је у плесу најважније је тајминг. Предраг Мићић, оперативни тренер спортског клуба РМП објашњава: „Тајминг је 75% укупне оцене. Парови морају брзо да одраде покрете између два ударца тако да побеђује онај који има највише задатих елемената. Највиши могући ниво у плесу је психолошки и карактер ритма. Плесачи имају најбољу орјентацију у простору јер им је простор за игру ограничен и то је оно што за живота стекну“. Наводи да су плесачи надпросечно интелигентни, успешни ђаци и студенти. За успех у каријери, јако им је битна и подршка психолога, јер су тада врхунски резултати оствариви. 

  Ове године, једна од сензација су биле и плесне формације. У преподневним часовима учествовале су три женске формације из Ваљева, две из Лазаревца и по једна из Новог Сада, Београда и Чачка. У финалном делу вечери, уживали смо у спектакуларном наступу мешовите плесне формације „Beodance“ клуба из Београда.

   На Убу, већ три године за редом ради плесна школа РМП, понедељком и средом у холу ОШ „Милан Муњас“. Највише заинтересованих је међу старијима. Тренутно их има 25.

   Марко Мићић, члан РМП клуба, првак државе у плесу, ове године жртвовао је сезону, због учешћа у предстојећем шоу „Плес са звездама“.

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)