Glas Tamnave stampa

ХРАНА СА ПОПЛАВЉЕНИХ ПОЉА НИЈЕ ЗА ИСХРАНУ

Уб, 20. мај 2014. у 14:24

Аутор: Милован Миловановић

ХРАНА СА ПОПЛАВЉЕНИХ ПОЉА НИЈЕ ЗА ИСХРАНУ

Обавештење о поступању пољопривредних произвођача у вези употребе пољопривредних производа у поплављеним подручјима

Министарство пољопривреде и заштите животне средине Србије је преко Управе за заштиту биља и фитосанитарне инспекције успоставило ланац обавјештавања са локалним кризним штабовима у поплављеним подручјима и дало налог за обављање контрола и спровођење потребних фитосанитарних мера из надлежности фитосанитарне инспекције.


На основу прикупљених информација о насталим штетама на објектима који могу бити од посебног значаја за живот и здравље људи и сагледавања посљедица које могу настати послије повлачења воде, а у циљу спречавања појаве цријевних заразних болести, фитосанитарна инспекција Министарства пољопривреде и заштите животне средине, упозорава пољопривредне произвођаче који се враћају на своја имања са којих се вода повлачи, да не убирају усеве пољопривредних култура и не користе их за исхрану, пише Телеграф.


Према препоруци Института за јавно здравље све пољопривредне културе које су биле у контакту са водом из поплавног таласа - засади различитих врста поврћа, воће и друге пољопривредне културе, као и пољопривредне производе ускладиштене у амбарима, не треба користити за исхрану, обзиром да поред могућности контаминације бактериолошким изворима загађења постоји и могућност хемијског загађења- каже се у саопштењу Небојше Милосављевића, начелника Фитосанитарне инспекције.


Све намирнице које су дошле у контакт са водом из поплавног таласа - поплављени фрижидери, замрзивачи, оставе, не треба користити за исхрану. Институт за јавно здравље препоручује да се за исхрану не користе лако кварљиве хранљиве намирнице попут меса, млијека и јаја, свјежег воћа и поврћа већ конзервиране намирнице, сухо воће и кондиторски производи.


Препорука Института је да се све животне намирнице које би могле да дођу у контакт са влагом држе у стакленим и металним добро затвореним посудама. Неопходна је стриктна хигијена руку, посебно при припреми и конзумирању хране, док се у случају појаве симптома као што су мучнина, повраћање, дијареја и повишена температура обавезно јаве лекару.

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)