Glas Tamnave stampa

ВЛАДА ЈАПАНА ДОНИРАЛА 53.870 ЕВРА ЗА ПРЕДШКОЛСКУ УСТАНОВУ "УБ"

Уб, 11. септембар 2014. у 16:18

Аутор: Драгана Недељковић

ВЛАДА ЈАПАНА ДОНИРАЛА 53.870 ЕВРА ЗА ПРЕДШКОЛСКУ УСТАНОВУ "УБ"

Уговор о донацији јуче су у Влади Србије потписали јапански амбасадор у Београду Масафуми Куроки и директорка убског Вртића Гордана Милосављевић Марковић

За отклањање штете проузроковане мајским поплавама, Влада Јапана донирала је 53.870 евра Предшколској установи „Уб” кроз пројекат за основне потребе становништва (ПОПОС). Средства су намењена за реконструкцију система грејања и обнову фасаде, а уговор о донацији јуче су у Влади Србије потписали јапански амбасадор у Београду Масафуми Куроки и директорка убског Вртића Гордана Милосављевић Марковић.


Захвалност Влади Јапана и јапанском народу изразио је председник општине Уб Дарко Глишић.


- Са овом изузетном донацијом, деца у Вртићу са много мање неизвесности дочекују зиму. Има један врло занимљив податак, који даје на тежини овој донацији, а то је да се већ другу годину у убски вртић уписује више деце него претходне године, што није честа појава у Србији. Због тога нам је драго што смо нашли много људи који су претходних месеци помагали, а шлаг на торту је донација Владе Јапана, јер са њом ћемо потпуно заокружити обнову убског Вртића – изјавио је Глишић, који је упутио позив амбасарору Јапана да по окончању радова свечано отвори Предшколску установу на Убу, која ће, како је истакао, бити на понос свима.


Једина Предшколска установа на подручју убске општине претрпела је велика оштећења у поплавама, подсетила је директорка Гордана Милосављевић Марковић.


„Приземља обе зграде Вртића била су под водом - девет соба за боравак деце, комплетан намештај, тријажа и котларница. Највећа оштећења су на фасади зграде и у котларници, где је ниво воде био и највиши. Захваљујем се што је наш вртић био ваш избор за помоћ.”


Јапански амбасадор данас је потписао три уговора о донацијама, укупног износа 166.418 евра. Поред убске, помоћ је добила и обреновачка Предшколска установа „Перка Вићентијевић”, као и Дом здравља у овом граду. Куроки је том приликом истакао да је на донаторској конференцији у Бриселу Влада Јапана обећала помоћ од пет милиона евра за отклањање последица поплава у нашој земљи, а ова донација је први део финансијских средстава који су намењени за реализацију конкретних пројеката. Од 1999. године, укупан износ јапанске помоћи кроз ПОПОС пројекте у Србији је преко 10 милиона евра, док укупан износ јапанске помоћи Србији у току истог периода износи више од 460 милиона евра.


Свечаној церемонији потписивања уговора у Влади Србије присуствовали су и министар здравља Златибор Лончар, министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић, градоначелник Београда Синиша Мали и председник обреновачке општине Мирослав Чучковић. 

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)