Glas Tamnave stampa

ДОДАТНО ОЈАЧАНИ БЕДЕМИ НА РЕЦИ УБ

Уб, 5. март 2015. у 19:01

Аутор: Драгана Недељковић

ДОДАТНО ОЈАЧАНИ БЕДЕМИ НА РЕЦИ УБ

Ситуација, за сада, под контролом

Због кише која од јутрос непрекидно пада на подручју Тамнаве, водостај на реци Уб достигао је 190 центиметара, што није аларманто и ситуација је за сада под контролом, изјавио је начелник Штаба за ванредне ситуације општине Уб Бранислав Сарић. 


- Редовна одбрана од поплава на реци Уб се проглашава при водостају од 300 центиметара, а ванредна одбрана када водостај превазиђе 350 центиментара. Очекује се да током ноћи или ујутру прогласимо ванредну одбрану од поплава. У Штабу је уведено 24-часовно дежурство, а у приправности су сви овлашћени сујбекти за одбрану од поплава, као и повереници Цивилне заштите на терену. Јуче смо успели да обиђемо сва критична места на рекама првог и другог реда и интервенишемо на мостовима и тачкама где смо извршили хитне санације после прошлогодишњих мајских поплава. На реци Уб смо подигли и деснообални и левообални насип да бисмо превентивно отклонили сва уска грла где се река у мајским поплавама изливала. Такође, извршили смо потребне припреме и превентивно стављамо у функцију ретензију у Докмиру у случају наиласка великог таласа, за шта је задужено Водопривредно предузеће „Ерозија“ из Ваљева. Ова ретензија је од великог значаја због смањења великог притиска плавног таласа на град Уб, јер може да прихвати од четири до пет милиона кубика воде. Време пуњена је 12 часова кад је река у највећем таласу и напону и у том периоду регулише се водостај у граду Убу, чиме се обезбеђује од великих вода – наводи Сарић.


И ГРАЂАНИ ПУНИЛИ ЏАКОВЕ

У Таловима, најугроженијем градском насељу, које се налази уз обалу реке Уб, данас су додатно ојачани бедеми са џаковима песка. На овим пословима су јуче пре подне били ангажовани радници Комуналног јавног предузећа „Ђунис“, да би им се у послеподневним сатима и данас придружили и радно способни корисници социјалне помоћи, као и бројни волонтери.
- Јуче смо радили од седам ујутру до десет увече, како бисмо поставили бедеме од џакова са песком. Данас смо за још два реда џакова подигли насип уз обалу Убаче кроз насеље Талови, у дужини од око 600 метара. Исто смо урадили и испред Спортске хале. Надам се да неће требати, али ово је добра превентива. Посао је изузетно напоран и тежак, медјутим синоћ се десила фантастична ствар која нам је подигла елан. Око 40 мештана Талова нам се се придружило и помогло нам при пуњењу џакова и постављању насипа. Чак су остали и дуже од нас, јер ми смо већ били преморени пошто смо радили од седам. Дежурамо и ноћас и сутра и све докле буде било потребно – каже пословођа у КЈП „Ђунис“ Горан Лукић, који заједнон са својом екипом барабар ради.


ВРТИЋ НЕ РАДИ

Водостај на реци Уб данас су помно пратили и запослени у Предшколској установи, која је прошле године у мају прва поплављена и од свих јавних установа претрпела највећу штету.. Како би се спровеле превентивне мере заштите од поплава,Вртић не ради данас и сутра.
„Кога су змије уједале и гуштера се плаши“, објашњава своју забринутост овом народном пословицом Гордана Милосављевић Марковић, директорка Предшколске установе „Уб“. У обновљеној згради Вртића, запослени су у пуној приправности. Мањи намештај, опрему за рад, техничке уређаје и дидактички материјал преместили на спрат, а тежи намештај, попут ормара, подигли на палете. Иако данас није радио, у Вртићу је била већина васпитача, који су проверавали да ли су склонили све што је могло да се склони и забринуто гледали преко пута, у корито Убаче.
Поред реке Уб, водостај се родовно прати и на реци Тамнави, као и на водотоковима другог реда. 

ДОДАТНО ОЈАЧАНИ БЕДЕМИ НА РЕЦИ УБ ДОДАТНО ОЈАЧАНИ БЕДЕМИ НА РЕЦИ УБ

Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)