Glas Tamnave stampa

УГРОЖЕНО ВИШЕ ОД 200 ДОМАЋИНСТАВА

Уб, 6. март 2015. у 16:24

Аутор: Драгана Недељковић

УГРОЖЕНО ВИШЕ ОД 200 ДОМАЋИНСТАВА

Излиле се Грачица и Кленовица

Штаб за ванредне ситуације Општине Уб ноћас је прогласио редовну одбрану од поплава на рекама Уб и Тамнава, али тренутно највећа опасност прети од река другог реда - Грачице и Кленовице, које су угрозиле многа домаћинства.


- Река Грачица имала је у току преподневних сати благ пораст водостаја, међутим након тога је побеснела. У Совљаку је угрозила три засеока, а у граду Убу чак 200 домаћинстава. Поплава прети насељу Убска долина и стамбеним објектима у улицама Славољуба Миливојевића, Рајка Михаиловића, Алексе Мартића, Тамнавској, Саве Бојанића, Пује Пандуровића, Свете Поповића и, низводно, кроз Богдановицу, све до улива реке у Тамнаву. Њих покушавамо да бранимо са џаковима песка и механизацијом и боримо се да вода не уђе у куће. Тренутно смо све снаге усмерили на ојачавање насипа на Грачици, где су поред 50 радника Комуналног предузећа “Ђунис”, ангажовани и убски ватрогасци, 15 људи из Одељења специјализоване јединице Сектора за ванредне ситуације за спасавање на воид и под водом и око 250 грађана – извештава Бранислав Сарић, начелник општинског Штаба за ванредне ситуације.


У селу Такову Кленовица је поплавила пет домаћинстава и изазвала прекид на путу Уб – Шабац у Такову. Она и даље има тенденцију раста, иако вода не надолази брзо. Поред ње, излиле су се и реке Бањанкуша, Докмирица, Буковица и Кладница, које су створиле водене оазе и оштетиле пољопривредне усеве, али за сада нису угрозиле домаћинства.


- Механизацију држимо у приправности, јер се очекује још један плавни талас у току дана и ноћи. Ми ћемо и у наредна 24 часа пратити ситуацију и интервенисати према приоритетима, а на основу извештаваја наших повереника Цивилне заштите са терена и самих грађана – наглашава Сарић.


Што се тиче водостаја на реци Уб, он је тренутно у стагнацији, док на Тамнави благо расте. 


- Ноћас, измедју један и два, имали смо достизање редовне границе одбране од поплава на реци Уб, јер је ниво водостаја био 300 центиметара на мерном месту „Школарац“. Река је почела да се излива из корита у Гуњевцу, као и у селу Звиздар, где је угрозила три домаћинства Игњатовића и Урошевића, али од јутрос водостај на Убачи је у стагнацији и она је сада под контролом. Нешто касније, и река Тамнава је достигла висину редовне одбране од поплава на мерном месту Ћеманов мост у Црвеној Јабуци. Тамнава од јутрос благо расте – наводи Бранислав Сарић.


Због изливања река, у прекиду су три путна правца: Уб – Шабац у селу Такову, Уб – Бањани – Новаци преко Калиновца и Уб – Мургаш у Врховинама.

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)