Glas Tamnave stampa

ПОПЛАВЉЕНО ОКО 750 БУНАРА

Уб, 9. март 2015. у 21:49

Аутор: Драгана Недељковић

ПОПЛАВЉЕНО ОКО 750 БУНАРА

Због изливања река Уб, Тамнава и Граћица, замућено је око 750 сеоских бунара, из којих се водом снабдева преко 2.500 становника.

Након поплава које су протеклог петка и суботе захватиле део градског насеља и 14 села убске општине, водостај је у опадању на свим рекама првог и другог реда. Вода се повукла у своја речна корита, али су остали проблеми. Због изливања река Уб, Тамнава и Граћица, замућено је око 750 сеоских бунара, из којих се водом снабдева преко 2.500 становника. Захваљујући брзој реакцији Штаба и Црвеног крста, обезбеђена је пијаћа вода за најугроженија домаћинства.


- Преко Црвеног крста, коме смо се одмах обратили за помоћ, хитно је стигла хуманитарна пошиљка за 200 најугроженијих породица. Поред 3.000 литара флаширане воде, добили смо и нешто конзервиране хране и овај пакет помоћи данас смо почели да достављамо на кућне адресе поплављених домаћинстава у Црвеној Јабуци, Звиздару, Шарбанама, Такову и делу Совљака. На Убу, помоћ ће бити дистрибуирана најугроженијим домаћинствима у насељу Убска долина и улици Славољуба Миливојевића. Добијене количине воде су мале и таман су за потребе домаћинстава која су била поплављена, тако да флаширану воде а остале тренутно немамо. Послали смо требовање за додатне количине и уколико их Црвени крст будео имао на лагеру грађане ћемо благовремено обавестити о томе. За оне чији су бунари замућени, обезбедили смо две цистерне Комуналног предузећа “Ђунис”, из којих се, од данас, снабдева угрожено становништво пијаћом водом. Од сутра, дистрибуција воде ће бити још боља, јер очекујемо да добијемо још неколико цистерни које нам је одобрио Сектор за ванредне ситуације - предочила је Маријана Марјановић, члан општинског Штаба за ванредне ситуације.


Чишћење и дезинфекција замућених бунара почеће у петак, најавио је Сарић.


“Чекамо да прођу и ова наредна три критична дана, за када се очекује поновни пораст водостоја Тамнаве услед отапања снега, како не бисмо два пута радили исти посао. Од петка, 13. марта, биће спремне две 'Ђунисове' екипе, које ће кренути са испумпавањем бунара и њиховом дезинфекцијом.”


У најугроженијим подручјима - Црвеној Јабуци, Совљаку и насељима око Уба, и данас је настављено испумпавање воде из водених оаза. На овим пословима, ангажовано је ваљевско Водопривредно предузеће “Ерозија”, које поседује пумпе високог притиска и великог капацитета, док припадници убског Подручно- ватрогасног одељења, уз помоћ радника Комуналног предузећа 'Ђунис', муљним пумпама избацују воду из поплављених кућа и економских објеката.

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)