Glas Tamnave stampa

ШТЕТА ОД ПОПЛАВА

Уб, 9. март 2015. у 21:55

Аутор: Драгана Недељковић

ШТЕТА ОД ПОПЛАВА

Према првим проценама Штаба за ванредне ситуације, током петка и суботе вода је продрла у дворишта и економске објекте у око шездесетак домаћинстава и десетак кућа

Комисија за процену штете данас је почела да прикупља податке са терена, а према првим проценама Штаба за ванредне ситуације, током петка и суботе вода је продрла у дворишта и економске објекте у око шездесетак домаћинстава и десетак кућа. На подручју Тамнаве, реке су поплавиле и око 5.300 хектара ораница.


Подсетимо, због прошлонеделних обилних падавина, у петак, 6. марта, излиле су се Тамнава, Грачица и Уб, које су нанеле највећу штету.


- Река Уб је у горњем току небрањено подручје и ту је угрозила села Тврдојевац, Звиздар, Гуњевац и део Совљака. Потом је Грачица у уливу на катастарску општину Уб угрозила три засеока у Совљаку и неколико градских насеља, почев од Убске долине, преко ПИК-овог имања, па све до моста Уб – Шабац. Преко тог моста, низводно, сва домаћинства су била угрожена, закључно са Богдановицом. Највише домаћинстава било је угрожено плавним таласом који се спојио са реком Тамнавом и реком Грачицом у Црвеној Јабуци. У овом селу, у петак и суботу дежурали су и тимови спацијалних снага Сектора за ванредне ситуације из Београда са четири чамца и три возила. Од угрожених домаћинстава нико није хтео да се евакуише, већ је извршено правовремено померање становништва и стоке на основу првих упозорења Штаба од среде, 6 марта, које смо им упутили преко повереника Месних заједница или лично, ко нам се обратио телефонским путем. Према евиденцији Штаба, у 60 домаћинстава вода је ушла у дворишта и економске објекте, као и у десетак домова – рекапитулира последице прошленедељне поплаве Бранислав Сарић.


Тамнава се излила у селима Новаци, Брезовица, Врело, Совљак, Богдановица и Црвена Јабука, поплавивши 3.000 хектара засејаних усева и ораница. Реке другог реда – Кленовица и Бањанкуша такође су се излиле и угрозиле двадесетак сеоских домаћинстава и око 800 хектара обрадивих површина и шума.

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)