Glas Tamnave stampa

ИЗ РАДЉЕВА ПРВЕ ТОНЕ УГЉА 2017.ГОДИНЕ

Уб, 10. септембар 2015. у 09:37

Аутор: Драгана Недељковић

ИЗ РАДЉЕВА ПРВЕ ТОНЕ УГЉА 2017.ГОДИНЕ

Александар Обредовић, директор ЕПС-а, посетио седиште Ивестиционе групе копа Радљево на Убу

Генерални директор Електропривреде Србије Александар Обрадовић у уторак је посетио Уб и том приликом најавио да ће прве количине угља са новог површинског копа „Радљево” бити произведене 2017. године. Он је на састанку са председником општине Уб Дарком Глишићем и директором огранка Рударског басена „Колубара” Милорадом Грчић разговарао о реализованим и предстојећим активностима везаним за отварање тог угљенокопа, који ће бити један од најважнијих снабдевача српских термоелектрана у наредном периоду. После радног састанка, одржаног у Дирекцији за стручне послове ПК „Радљево” у оснивању, Обрадовић је новинарима рекао да је од 1. јуна ЕПС другачија компанија, са новим плановима, али су они и даље везани за развој рударског сектора.

- У плану су нове инвестиције и нова запошљавања у општини Уб и мислим да са политиком ЕПС-а, која је базирана на великом развоју рударског сектора, за шта имамо и подршку Владе Републике Србије, долазе још бољи дани за све грађане у овој локалној самоуправи. Интензивирали смо активности на отварању копа „Радљево”, где са радовима крећемо следеће године. Тада ће бити покренути први јаловински системи, док ћемо прву производњу угља са новог копа имати 2017. године, најавио је Александар Обрадовић.

Председник Општине Уб Дарко Глишић изразио је задовољство због „веома конструктивног и значајног састанка”, на коме су прецизирани наредни кораци у даљој реализацији капиталне инвестиције. 

- Коп „Радљево” је од виталног значаја за Републику Србију, али пошто се налази на територији општине Уб, свакако је веома битан за нас и биће значајан замајац у развоју општине, оценио је Глишић, захваливши се Обрадовићу и Грчићу што су предано радили на овом значајном пројекту.

Експропријација земљишта за потребе отварања угљенокопа „Радљево”  одвија се према плану и овај поступак спроведен је на површини од непуних 110  хектара, саопштио је директор огранка РБ „Колубара” Милорад Грчић.

- До сада смо реализовали око 200 милиона, а надам се да ћемо до краја године успети да реализујемо још око сто милиона динара. У рударству је најважнија експропријација и припрема за откривку, због чега је веома битно да процес експропријације тече више него задовољавајућоом динамиком, констатовао је Грчић, уз подсећање да је пројекат копа „Радљево” конципиран 1976. године, те да ће после четири деценије на њему почети производња откривке. То гарантује будућност „Колубари”, стабилност Електропривреди и опстанак целог овог региона, јер Рударски басен, како је истакао, значи живот не  само за Лазаревац, Уб и Лајковац, већ и за неколико општина које се са њима граниче.

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)