Glas Tamnave stampa

НЕМА ОПАСНОСТИ ОД ПОПЛАВА НА УБУ

Уб, 12. март 2016. у 15:49

Аутор: Драгана Недељковић

НЕМА ОПАСНОСТИ ОД ПОПЛАВА НА УБУ

Фото: Корито реке Тамнаве у Брезовици (данас)


Сви водотокови у убској општини су у својим коритима и за сада нема опасности од поплава, саопштио је данас Штаб за ванредне ситуације. Најављене падавине неће изазвати изливање две најплавније реке,Уб и Тамнава, где је према последњем мерењу водостај износио 155, односно 165 центиметара, што је далеко од коте редовне одбране од поплава, која се на обе реке проглашава при водостају од 300 центиметара, рекла је Маријана Марјановић, члан Штаба.

„Оперативни тимови Штаба ноћас и јутрос су обишли терен и стање је редовно. Имали смо неколико мањих интервенција, као што је поправка клапни, уклањање грања из речног корита и стабла са сеоског пута, а примили смо и шест пријава за два клизишта. Све надлежне службе раде нормално и сви путни правци су проходни, изјавила је Маријана Марјановић, уз напомену да Штаб непрекидно дежура, док су повереници Цивилне заштите стално на терену и прате стање на водотоковима и бујичним потоцима, о чему редовно извештавају Штаб.

Обилне кише које су пале током викенда, у понедељак су проузроковале изливање Убаче и Тамнаве у Звиздару, Тврдојевцу и Совљаку, где је поплављено 200 хектара пољопривредног земљишта и десетак домаћинстава, која су, иначе, угрожена при сваким јачим падавинама.

Уз подсећање да је у мајским поплавама 2014. године под водом било око 1.200 домаћинстава у Општини Уб, начелник Штаба за ванредне ситуације Бранислав Сарић истиче да је од тада до данас, преко државног програма обнове, много новца уложено у уређење водотокова првог реда, чиме је знатно смањена опасност од изливања река. 

„Након тих, великих поплава, знатно смо интензивирали активности на спровођењу превентивних мера заштите од поплава и на територији убске општине у потпуности реализовали државни програм обнове. Ми смо имали све оперативне планове, са којима смо извршавали од 50 до 60 посто превентивних мера, али их сада реализујујемо према просторним плановима Републике Србије и Општине Уб. Ти планови су донети пре 20 година и у њима су тачно одређене микролокације у којима треба да урадимо ретензије или преграде или мини акумулације. Уз помоћ Института „Јарослав Черни“ и Јавног предузећа „Србијаводе“ настављене су започете активности и на добром смо путу да их приведемо крају, јер смо урадили веома битне растеретне канале“, наводи Сарић.

У последње две године изграђен је растеретни канал измедју Кленовице и Тамнаве у Такову, потом такозвани „бај-пас“ код Спортско-рекреативног центра „Школарац“ измедју Грачице и рекwе Уб, који штити неколико градских насеља, а започета је и изградња главног растеретног канала Грачица-река Уб. У истом периоду очишћене су најкритичније деонице, уредјено на десетине километара корита река и извршена регулација Грачице у дужини од пет километара, до улива у реку Уб.

„Са спроводјењем превентивних мера заштите морамо наставити и даље, посебно у области израде бујичних преграда и бујичних акумулација. Наш главни циљ је да обезбедимо и заштитимо град Уб и сва већа насељена места у заледју река Уб и Тамнава. Такође, предстоји нам још један веома обиман и тежак задатак, а то је регулација реке Грачице кроз Уб, како бисмо смањили њено негативно дејство. Када изградимо акумулацију на Убачи, урадићемо и детаљну регулацију Грачице и тада ћемо моћи плански да обарамо ниво водостаја и једне и друге реке. Надам се да ћемо све поменуто успети и да завршимо уз материјалну помоћ и подршку Владе Србије, надлежних јавних предузећа и локалне самоуправе, каже о предстојећим плановима на пољу заштите од поплава начелник општинског Штаба за ванредне ситуације Бранислав Сарић.


Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)