Glas Tamnave stampa

ДАРКО ГЛИШИЋ ДОБИТНИК СВЕТОСАВСКЕ НАГРАДЕ

Уб, 27. јануар 2017. у 20:40

Аутор: Драгана Недељковић

ДАРКО ГЛИШИЋ ДОБИТНИК СВЕТОСАВСКЕ НАГРАДЕ

Највише признање Министарства просвете, науке и технолошког развоја данас му је уручио министар Младен Шарчевић на свечаности у Влади Србије

Председник општине Уб Дарко Глишић овогодишњи је лауреат Светосавске награде за посебне резултате и допринос развоју образовања и васпитања у Србији. Највише признање Министарства просвете, науке и технолошког развоја данас му је уручио министар Младен Шарчевић на свечаности у Влади Србије, одржаној поводом обележавања Савиндана, школске славе.
Светосавску награду за 2016. годину укупно је заслужило 27 појединаца и институција у 17 категорија, изабраних међу 189 кандидата, који су предложени Комисији за доделу овог престижног признања по јавном позиву ресорног Министарства, а општина Уб једина је локална самоуправа на списку добитника.
Како је наведено у образложењу, поред високопрофесионалне сарадње са министарством, посебно са Школском управом Ваљево, убска општина "допринела је афирмацији образовања и васпитања на свим нивоима, од предшколског, преко основношколског, срердњошколског до факултетског. Председник општине Дарко Глишић се залаже и спроводи континуирано стипендирање и подстицање најбољих ученика, наставника и студената. Својим активностима, општина и први човек општине утичу на неговање српског језика, историје и културе".
Светосавска награда је признање за континуирани рад и улагање у просвету, истакао је председник општине Дарко Глишић након доделе признања.
"Ово је велика част и признање за мене и све моје сараднике. У претходних неколико година трудили смо се да помогнемо да материјални, технички и сваки други услови у нашим школама буду неупоредиво бољи и на корист наше деце. Неко је препознао да је то у односу на све друге средине за корак више, да смо имали најдинамичнији развој и највише урадили по питању унапређења образовања и да све то заслужују овакву врсту награде, што ме чини веома поносним. То је јасно признање за оно што сам ја и моји сарадници до сада урадили, уз велику помоћ људи из Школске управе Ваљево, који су увек били спремни да нас упуте у правом смеру и сервисирају сваки наш захтев или потребу", изјавио је Глишић.
Према његовим речима, Светосавска награда је и један нови подстрек за даља улагања у образовање, тако да ће већ наредне недеље почети радови на адаптацији зграде сеоске школе у Врелу, који ће бити завршени током зимског распуста.
"За летрњи распуст планирамо да уредимо и друге школске објеке и за те намене определили смо велика средства. Истим темпом наставићемо и у наредним годинама, јер желимо да све наше школе буду онакве како и доликује, а општина Уб поново да заслужи да буде најбоља у Србији због свог односа према образовању и деци", рекао је Дарко Глишић.
За Светосавску награду, Дарка Глишића и општину Уб предложила је Школска управа за Колубарски и Мачвански округ, на чијој територији се налазе 102 основне и средње школе и 14 матичних предшколских установа. Поред начелнице Школске управе Зорице Јоцић, тај предлог су својим потписима подржали и сви директори васпитно-образовних установа из убске општине. У корист оваквог предлога, Јоцић износи неколико најважнијих аргумената.
"Када се упореди свих 14 градова и општина на подручју наше Школске управе, онда се види разлика између локалних самоуправа и начина на који приступају процесу квалитета образовања и васпитања. Када се погледа убска општина, онда су ти резултати јако видљиви и вредни пажње. Основна школа 'Милан Муњас' реновирана је од темеља до крова и има панорамски лифт за децу са сметњама у развоју, што нема ни једна наша школа на подручју Школске управе Ваљево, а и ретко која у Србији.
Предшколска установа такође је комплетно реновирана великом заслугом Дарка Глишића и донацијом која је обезбеђена из Амбасаде Јапана. У Памбуковици, поред комплетне адаптације обе школске зграде, сређен је и сеоски дом, који је претворен у салу за физичко васпитање, а у једном његовом делу отворена је библиотека, коју користе школска деца, али и мештани.
У школске објекте у Радљеву је такође много уложено, с тим што је планирана и изградња нове школске зграде због ширења површинских копова према центру села. Након прошлогодишње олује, када је ветар однео кров са убских средњих школа, све је у веома кратком року не само санирано, већ и урађено много боље. Што се материјалних улагања тиче, апсолутно не постоји ни једна општина од ових 14 која је толико уложила у своје просветне установе", оценила је Јоцић.
Осим поменутог, општина Уб већ годинама стипендира најбоље студенте државних и приватних факултета, основцима регресира трошкове исхране, а свим ученицима плаћа и целокупне путне трошкове, због чега је број ђака у Техничкој школи повећан за једно одељење у односу на раније године.

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)