Glas Tamnave stampa

ТЕАТАРСКИ ПРАЗНИК АМАТЕРА

Уб, 19. новембар 2012. у 14:52

Аутор: Драгана Недељковић

ТЕАТАРСКИ ПРАЗНИК АМАТЕРА

Стартовао "REPASSAGE FEST"

Најбоља аматерска и алтернативна позоришта са простора бивше Југославије поново су се окупила на Убу, на петом по реду Repassage festu, који се одржава под покровитељством општине Уб и уз подршку министарства културе. У такмичарском делу, биће одиграно шест представа награђених на фестивалима у Црној Гори, БиХ, Словенији, Македонији, Србији и Хрватској. Као и претходних, и ове године Установа за културу и спорт је организатор и домаћин овог, по својој концепцији, у Србији јединственог театарског празника аматера, посвећеном великанима српске уметности и рођеним Убљанима, глумцу Радомиру Раши Плаовићу и драмском писцу Александру Поповићу. Циљ фестивала је, поред неговања позоришног аматеризма, и допринос обнављању сарадње међу суседима који имају заједничко културно наслеђе.
Фестивалска завеса на сцени Дома културе подигнута је у суботу, 17. новембра када је, након поздравне речи Радована Пулетића, директора Установе за културу и спорт, пети Репасаж свечано отворио његов родоначелник Петар Лалић. Одмах потом, Бјелопољско позорише представило се са Чеховљевим „Галебом”, првом представом у такмичарском делу програма. Сутрадан је гостовало Градско позориште из Требиња са представом „Лаки комад” Небојше Ромчевића, а у понедељак, 19. новембра Културно друштво „Лошки одер” из Шкофја Локе одиграло је „сто лет стару ирску игру: Вражји фант заходне страни”. На фестивалу су, ван конкуренције, у уторак наступили и домаћини, позориште „Раша Плаовић” са представом „Лимунација” Душана Ковачевића, а након дана паузе, такмичење се наставља 22. новембра, комадом Христа Бојчева „Оркестар Титаник”, у интерпретацији Аматерског театра „Бели Мугри” из Кочана. Овогодишњи победник Републичког фестивала у Кули, Трстеничко позориште, представиће се „Женским разговорима” Душка Радовића, док фестивал затварају глумци Сатиричног казалишта младих из Славонског Брода, који ће 24. новембра извести Бокачев „Декамерон”.
Фестивалски жири – театролог Јован Ћирилов (председник) и глумци Љиљана Драгутиновић и Горан Султановић своје одлуке саопштиће 26. новембра, а после проглашења најбољих, у њихову част - Нела Михаиловић и Борис Пинговић, глумци Народног позоришта у Београду, одиграће „Мале брачне злочине” Ерика Шмита, у режији Филипа Гринвалда.

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)