Glas Tamnave stampa

БАДЊЕ ВЕЧЕ У УБСКОМ ХРАМУ ХРИСТА СПАСИТЕЉА

Уб, 7. јануар 2013. у 19:53

Аутор: Александар Мандарић

БАДЊЕ ВЕЧЕ У УБСКОМ ХРАМУ ХРИСТА СПАСИТЕЉА

Бадње вече, небојављеном звездом наговештено Рођење Сина Божијега, веома свечано је дочекано у порти убског Световазнесењског Храма у присуству преко две и по хиљаде душа...

Бадње вече, то само обзорје најрадоснијег хришћанског празника Рођења Господа, Бога и Спаса нашега Исуса Христа, веома свечано је дочекано у порти убског Световазнесењског Храма.

После вечерњег Богослужења, којим је началствовао протојереј о. Милан Ристивојчевић, уследило је, како обичаји налажу, полагање и паљење бадњака пред више од две ипо хиљаде душа. Обред је предводио Архијерејски Намесник тамнавски крстоносни прота о. Митар Миловановић заједно са убским свештенством. Бадњак на ватру положили су г. Душан Петровић, председник Црквене Општине убске и г. Родољуб Ватазевић. На радост деце и младих, паљење бадњака пропраћено је ватрометом какав се на Убу ретко виђа.

Како би још више увеличали небојављеном звездом наговештено Рођење Сина Божијега, ученици веронауке из Техничке школе "Уб" у сарадњи са професором српског језика Миланом Киселчићем и вероучитељем Александром Мандарићем, приредили су пригодан програм. Заједно са хором убске цркве, одиграли су, уз рецитал, вертеп и српски народни обичај који прати бадње вече.

У импровизованој колиби, најмлађи су почашћени поклонима и слаткишима, а они старији послужени су куваним вином, ракијом и чајем.

Комплетан догађај у црквеној порти директно је преношен на локалној радио-телевизији "CITY".

Успут пар речи о бадњаку. Он није остатак многобоштва, него управо доказ наше православности. Наиме, у старо време Срби су обожавали бога Перуна и сина му бога Дајбога који су, по веровању, живели у шуми у храстовом дрвету и сви су имали у домовима кипове направљене од овог дрвета. Но, када је примљено хришћанство, Срби су масовно доносили те своје кипове од храстовог (бадњег) дрвета и јавно их спаљивали прихватајући Христа за Бога и Господа. Још се негде задржала песма чији су стихови: "Нека гори идол криви, слава Теби Боже живи!".

Тако и данашње полагање и паљење бадњака символише одрицање од паганства, греха, зле воље и рђавих дела. Јер онај сјај који избија из спаљеног бадњака символише самога Христа који јесте Сунце Правде Христос Бог наш!

Мир Божји – срећно вам бадње вече! Христос се роди – ваистину се роди!



Преузето са: www.crkvaub.rs

Ова вест нема галерију слика.


Актуелно издање

Број 282 (4. март 2021)

Број 282 (4. март 2021)
Преузми .pdf формат

Следећи број излази:
18. март 2021.
RS Sistem

Архива претходних бројева

Број 281 (11. фебруар 2021.)

Број 280 (28. јануар 2021.)

Двобој 278-279 (24. децембар 2021.)

Број 277 (3. децембар 2020.)

Број 276 (19. новембар 2020.)